dimecres, 17 d’octubre del 2012

Patufet, on ets?

Aquest matí he assistit a la 29a sessió web (@sessionsweb): 'La georeferenciació a l'Administració', a càrrec de Jordi López Ramot (@ramot), creador del portal Wikiloc, una comunitat d'usuaris que comparteixen rutes i punts d'interès GPS del món.

Els objectius de la sessió eren veure de quina forma iniciatives ciutadanes de producció i intercanvi d’informació geogràfica interoperen amb les dades i els serveis que ofereix l'Administració i viceversa, i valorar possibles usos d'aquesta informació al si de l’Administració.

Wikiloc és una empresa amb reconeixement internacional (Google, National Geographic), present a 190 països, i amb més de 900.000 rutes que reben 1,2 milions de visites cada mes, que neix amb l’objectiu de facilitar-nos la vida i estalviar-nos temps per poder gaudir del territori amb més informació. Va començar com un passatemps, però hi va incorporar publicitat i ara estudia incorporar nous models de negoci (hi ha institucions i organismes locals, p.ex., que comparteixen rutes de Wikiloc als seus portals).

Disposa d’un gran capital social gràcies a l'afany de compartir: ofereix un gran benefici amb l'esforç mínim. Té continguts de qualitat (no prohibeix, tan sols guia), amb un copyright que atribueix a l'autor la seva ruta, i tan sols demana atribució. A més, són els propis usuaris els qui hi fan les tasques de manteniment de les rutes.

El gran repte és que l’Administració i les empreses converteixin en serveis la informació geogràfica (el 75% de la informació que genera l'Administració pública ho és), i l’obertura de les bases de dades i les noves tecnologies (GPS, Google Maps i Earth, i el mòbil) són la clau per democratitzar-la.

És evident que si en Patufet hagués disposat al seu dia d’un telèfon mòbil intel·ligent i l’aplicació de Wikiloc no hauria passat el mal tràngol que va haver de passar per comprar un dineret de safrà, pobret.

“Patim, patam, patum, homes i dones del cap dret. Patim, patam, patum, no trepitgeu el Patufet.”

(Imatge: Llar d'infants el Patufet, Molins de Rei)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada