dimarts, 29 d’octubre del 2013

I Jornada #TransparènciaGC

Ahir al matí vaig assistir a la I Jornada de Transparència de la Generalitat de Catalunya (@gencat) amb el títol ‘Avaluant el portal de transparència de la Generalitat’, celebrada a l’Auditori del Palau de la Generalitat.

Hi van participar:

Josep Martí (@JosepMartBlanch), secretari de Comunicació del Govern, que va donar la benvinguda als assistents i va presentar l’acte.
Idees rellevants: La transparència no ha de ser una moda i prou. / Cal treballar comportaments i actituds. / Deixar enrere la minoria d'edat de la ciutadania.

Daniel Innerarity, catedràtic de Filosofia Política i Social, investigador de la Fundació Ikerbasque (@Ikerbasque) i director de l’Institut de Governança Democràtica (@globernanceIGD), que va presentar la Ponència “Polítiques de governança oberta per a la regeneració democràtica”.
Idees rellevants: Govern obert per regenerar la democràcia. / Transparència per recuperar la confiança ciutadana. / La desconfiança configura el sistema polític actual. / L'objectiu de la transparència és que la cosa pública sigui intel·ligible.

Ignasi Genovès (@iGenoves), director general d'Atenció Ciutadana i Difusió, que va presentar la 2a versió del Portal de transparència de la Generalitat de Catalunya.
Novetats: retribucions, dietes, contractacions menors (les de menys de 18.000 EUR, que no requereixen concurs i on històricament les administracions reben crítiques per atorgar encàrrecs a dit a persones afins), Escó136 (espai de participació ciutadana sobre els projectes i les proposicions de llei que s'estan tramitant) i preguntes més freqüents.

Manuel Villoria, catedràtic de Ciència Política i de l’Administració i membre del Consell d’Administració de Transparency International (@anticorruption), que va presentar la ponència “L’avaluació de la transparència”.
Idees rellevants: La presentació del portal és una passa ferma més cap al govern obert. / La transparència millora la coordinació interdepartamental. / Presència dels conceptes d’accessibilitat i bretxa digital.

Francesc Homs, conseller de la Presidència i portaveu del Govern, que després d’un breu col·loqui, va cloure la Jornada.
Idees rellevants: el Govern aprovarà un codi ètic i de bones pràctiques per a tots els alts càrrecs (veg. notícia).

Com podeu veure, la Jornada va ser ben profitosa. Si hi voleu aprofundir, us passo el vídeo de la Jornada i les presentacions de Daniel Innerarity i de Manuel Villoria.

I si encara voleu saber més coses sobre govern obert, us deixo el vídeo explicatiu i de síntesi dels principis i conceptes que hi interactuen, que va elaborar la Xarxa d'Innovació Pública (@XarxaIP).

Apa, doncs, bona lectura!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada