dilluns, 17 de març del 2014

El català, llengua digital

“El món digital és un territori d'oportunitats per al català com demostra el bon posicionament de la llengua a Internet, en el món de les xarxes socials, els blogs o la Viquipèdia, però hi ha un repte fonamental que és que tant l'oferta com el consum de productes digitals en català s'incrementi en correspondència amb les dimensions demogràfiques de la llengua” (@llenguacatalana).

Dimecres passat vaig poder assistir al Mobile World Centre de Barcelona (@MW_Centre) a la jornada 'El català, llengua digital a l'empresa', organitzada per la Direcció General de Política Lingüística.

L’acte va ser una ocasió per fer conèixer l’ús creixent del català en l’àmbit digital i el seu valor com a oportunitat de negoci. Al llarg de la sessió, s’hi van presentar iniciatives d’èxit d’emprenedors, empreses i professionals del sector, i també dues publicacions recents 10 raons perquè els productes digitals parlin català i Terminologia bàsica dels dispositius mòbils.

Hi van destacar les intervencions d’Albert Cuesta (@albertcuesta), periodista, analista i traductor, i Vicent Partal (@vpartal), director de Vilaweb (@VilaWeb). L’Albert va comentar dades com els 860.000 usuaris que tenen configurat Facebook en català o els 151.600 tuitaires, i la necessitat de revisar navegadors i ser present en les ordres de veu. El Vicent, en canvi, va parlar de com hem arribat fins aquí i les claus d’un èxit: impuls, col·laboració i generositat; qualitat, tecnologia i ambició global, i tot sense abaixar la guàrdia.

Després hi van intervenir emprenedors, empreses i professionals del sector. Entre altres: @AndreuTaberner (@Stubiesthegame), @Tinusmundus (BCNmultimedia), @0x564242 (@socialdiabetes), @BelNuria (@univpompeufabra), @DuesTasses (@planetfactory), @arnau_sanz (@ycomcat), @margamgarriga (Sanoen), @toniher (@softcatala), @Pau_Font (@CatalunyApps), @SantiRibera (@puntcat), i @JordiBover (@termcat).

Si voleu veure el desenvolupament complet de la sessió, cliqueu aquí.

Per cert, vaig poder "desvirtualitzar" l'Àlez Hinojo (@Kippelboy), director de projectes culturals d'Amical Wikimedia (@AmicalWikimedia), i proper ponent de la 35a sessió web 'Viquipèdia i Generalitat, obrint el coneixement', on reflexionarà entre altres coses sobre com l'Administració pot millorar la difusió del coneixement generat a les institucions mitjançant projectes en línia com Viquipèdia, compartint un espai de col·laboració directe amb la ciutadania. Pinta bé... No us la perdeu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada